Basında “S.D”

“Yeşilay Haftasında Zararlı Maddeler Semineri” – 12 Mart 2009

Yeşilay Kulübümüz İstanbul Polisi Narkotik Şubesi polislerinden Serkan Düzenli ile zararlı maddeler ve bağımlılık konulu bilgilendirici bir seminer düzenledi.Öğrencilerimiz tarafından ilgi ile izlenen seminerde bizlerle değerli bilgi ve deneyimlerini paylaşan Serkan Düzenli’ye okulumuz ve öğrencilerimiz adına teşekkür ederiz.

KAYNAK: samihaayverdial.k12.tr

Zeytinburnulu öğrencilere madde bağımlılığı semineri” – 4 Aralık 2008

Zeytinburnu Gençlik Meclisi’nin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Bürosu’nun işbirliği ile Kazlıçeşme Kültür Merkezi’nde düzenlendiği ‘Madde bağımlılığı’ konulu seminere öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Zeytinburnu Gençlik Meclisi, madde bağımlılığı ve kötüye kullanımı konusunda gençleri bilinçlendirmek amacıyla, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Bürosu’nun desteğiyle Kazlıçeşme Kültür Merkezi Akdeniz Salonu’nda “Madde bağımlılığı” semineri düzenledi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Narkotik Suçlarla Mücadele Bürosu uzman eğitmenlerinden Serkan Düzenli, madde bağımlılığı ve madde kötüye kullanımının din, dil, ırk, güçlü güçsüz ayrımı yapmadan hem toplumları hem de bireyleri derinden etkilediğini belirterek, “Bu durum çok geniş açıdan incelenmesi gereken bir insanlık sorunudur” dedi.

Seminerde Narkotik Suçlarla Mücadele Müdürlüğü’nün uyuşturucu madde tüccarları ile yaptığı mücadeleleri anlatan Düzenli, maddeyle yakalanan gençlerin vermiş olduğu ifadeler, gençlerin maddeye ilk olarak hangi ortamlarda ve nasıl başladığına ilişkin bilgiler aktardı.

Uyuşturucu maddeye başlamanın en önemli nedeninin bilgisizlik olduğu vurgulayan Düzenli, bağımlılığının davranış bozukluklarına neden olduğunu bağımlılık yapan maddelerin hem fiziksel hem de psikolojik olarak bağımlılık yaptığını söyledi.

Düzenli, madde bağımlılığı yapan maddeler ve zararları, bağımlık süreci, bağımlı olmayanların kazandıkları, bağımlılık yapan maddelerle temas yaşı, madde kullananların tanınması, anne ve babanın yapması gerekenler gibi konularda da bilgiler verildi.

Seminer, Düzenli’nin gençlerin sorularına verdiği cevaplarla sona erdi.

Kaynak: zeytinburnu-bld.gov.tr

“Gençlerin yüzde 45`i uyuşturucu ve alkolü ailesinden temin ediyor” – 21 Şubat 2009

Uyuşturucu tacirlerinin özellikle büluğ çağındaki çocukları hedef aldığını belirten Prof. Dr. Arif Verimli, bağımlılıktan kurtulmada aile desteğinin şart olduğunu vurguluyor. Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Bürosu eğitmenlerinden Serkan Düzenli ise uyuşturucuya verilen her kuruşun teröre destek anlamına geldiğine dikkat çekiyor.

Aydın Üniversitesi ve İstanbul Emniyeti`nin işbirliği ile düzenlenen `Madde bağımlılığı` konferansında konuşan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi eski Başhekimi Prof. Dr. Arif Verimli, konuyla ilgili istatistikler sundu. Gençlerin maddeye ilk olarak hangi ortamlarda ve nasıl başladığına ilişkin bilgiler aktaran Düzenli`nin aktardığı şu çarpıcı bilgi herkesi düşündürdü: Gençlerin yüzde 45`i uyuşturucuyu aile büyüklerinden temin ediyor. Prof. Verimli, bağımlılığın ve madde kullanımının din, dil, ırk, güçlü ve güçsüz ayrımı yapmadan hem toplumları hem de bireyleri derinden etkilediğini söyledi. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden örnekler vererek, madde bağımlılığından kurtulmak için sadece eğitimin yetmediğine açıklık getirdi. `Bağımlılık davranış bozukluklarına sebep olmaktadır. Maddeler hem fiziksel hem de psikolojik olarak bünyede bağımlılık yapmaktadır.` diyen eski Başhekim, çocuklara özellikle büluğ çağlarında çok dikkat edilmesi gerektiğini ısrarla vurguladı. Ardından şunları önerdi: `Çocuklarımızla yakından ilgilenmeliyiz. Onlara sevgi ve saygı çerçevesinde yaklaşarak aile olmanın gereklerini en iyi şekilde yerine getirmeliyiz. Her şey eğitimle bitmiyor.` Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Bürosu uzman eğitmenlerinden Serkan Düzenli de uyuşturucudan gelen kara paraların terör örgütlerini finanse ettiğine işaret etti. Uyuşturucu kullanmak ya da kullanımına göz yummanın teröre destek olmakla eşdeğer olduğunu anlattı. Uyuşturucu maddenin zararlarını bir tiyatro sanatçısı gibi canlandırıp, çarpıcı örneklerle dile getiren Düzenli`yi öğrenciler pür dikkat dinledi.

Gençler maddeyi nereden temin ediyor? (Yüzde)

Aile büyüklerinden 45

Arkadaş grubundan 22

Bir arkadaştan 20

Çok iyi tanımadığı birinden 7

Yabancı birinden 5

Diğer 1

KAYNAK: tumgazeteler.com

“Zararlı Maddeler ve Korunma Yolları” – 11 Kasım 2008

Özel ALEV Lisesi; öğrencilerini zararlı maddelerin ve sigaranın zararları konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla 11 Kasım 2008 Salı günü “Zararlı Maddeler ve Korunma Yolları” semineri düzenlendi.Seminerde, öğrencilere hitap eden İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Başkomiser Serkan DÜZENLİ ;

Öğrencileri madde bağımlılığı, bağımlılıktan korunmak için dikkat edilmesi gerekenler ve Türkiye’deki uyuşturucu trafiği hakkında bilgilendirdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubetarafından verilen bu seminerlerin, gençlerin sigaraya bakış açısını değiştirdiğini gözlemleyen Özel ALEV Lisesi, seminerler aracılığıyla bilinç düzeyi yüksek gençler yetiştirmeyi hedefliyor.

KAYNAK: alev.k12.tr

“Çocuk Şube Polisinden Okul Müdürlerine Eğitim” – 10 Mart 2009

İstanbul Emniyeti Çocuk Şubesi’nin, “Okullarda Güvenli Ortam Projesi”ni (OGOP) anlatan Tekin, Daha güvenli ve sağlıklı bir nesil için okul müdürlerini, öğrenci velilerini ve öğrencileri, suça ve suça götüren etkenlere karşı eğitmeyi istediklerini belirterek, okul müdürlerinden OGOP projesi için yardım istedi. Toplumda, cinsel istismar konularında kapalı bir tutum olduğunu vurgulayan Tekin, “Bu tür konular nedense gizleniyor ve görmemezlikten geliniyor. Ancak cinsel tacize uğrayan bir kız çocuğu ilerde sağlıklı bir anne olamaz. Daha sağlıklı bir nesil için çocukların karşılaştığı durumlarla ilgili polise bilgi verilmeli. Bu şekilde çocukların içinde bulunduğu kötü ortam ortadan kaldırılabilir ve suçlu cezaladırılabilir.”

Bakırköy’deki Cem Karaca Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere Avrupa yakasında bulunan 8 ilçedeki lise ve ilköğretim okullarının müdürleri katıldı.Seminerde konuşan Çocuk Şube Müdürlüğü’nde görevli Emniyet Amiri Uğur Tekin, çocuk polisinin 0-18 yaş arası korumaya muhtaç olan kayıp ya da bulunan, suça maruz kalan, suç işlediği şüphesi altında olan tüm çocuklara yönelik adli ve idari işlemleri yürüttüğünü anlattı. Çocuk polisinin hizmet alanlarını ve amacını anlatan Tekin “Çocuk polisi, çocuğa karşı suçları ve çocuk tarafından suç işlenmesini önleyici çalışmalar yapar. Suç işleyen ve mağdur çocukların, sosyal hizmet uzmanıyla görüştürülür. Gerekirse ailelere rehberlik hizmetinde bulunulur ve ilgili kurumlarla işbirliğine gidilir.” dedi.

Okul müdürlerinin, okullarında ya da okul çevresinde, öğrencileri rahatsız eden, bir durumla karşılaşmaları durumunda polise başvurmalarını isteyen Tekin, “Okulumuzun adı çıkar diye düşünmeyin, çocukları tacizcisiyle başbaşa bırakmayın” dedi. Uyuşturucu kullanan, cinsel tacize maruz kalan bir çocukta olabilcek belirtiler konusunda bilgi veren Tekin, durumunda bir farklılık gördüğünüz öğrenciler ile ilgili Çocuk Şubesi ile irtibata geçin dedi. Suça bulaşmış bir öğrecinin durumu ile ilgili okul müdürünün ne yapması gerektiğin de anlatan Tekin, “Bu konuda polisimiz 24 saat başvurulara açık. Ayrıca Alo Kanka Hattı ve http://www.kanka.com internet sitesinden bu konularda bilgi alınabilir.” dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli uzman polis Serkan Düzenli de, öğrencilerin madde bağımlığından nasıl korunacağı ve madde bağımlılığına giden yolların nasıl önleneceğini anlattı. Uyuşturucu madde almış kişilerde görülen davranış bozukluklarını anlatan Düzenli, okul müdürlerinden okul çevresinde ve öğrenciler ile temas eden yabancı kişlere karşı duyarlılık göstermelerini istedi.

Seminere katılan okul müdürleri, yapılan çalışmayı çok bilgilendirici bulduklarını belirtti. Öğrendikleri yeni bilgiler ile okul ve okul çevresinde daha dikkatli bir gözle bakacaklarını belirten müdürler, polisle eğitim kurumları arasında ortak çalışmaların arttırılması gerektiğini belirtti.

KAYNAK: cihan.com.tr

Sancaktepe ”Uyuşturucu Madde” ye ”Hayır” Dedi.

Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği ve Samandıra İlköğretim Okulu’nun ev sahipliğini yaptığı Samandıra Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen ”Madde Bağımlılığı” semineri büyük ilgi gördü..

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü’nde görevli uzman eğitimci Serkan DÜZENLİ’nin konuşmacı olarak katıldığı seminere okul müdürleri,müdür yardımcıları,okul aile birliği üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Sunumunun ilk bölümünde DÜZENLİ narkotik şubenin çalışma şekilleri, uyuşturucunun yetiştirildiği yerler,uluslararası trafiği ve ”kara para” hakkında bilgi verdi.

Uyuşturucu tacirlerinin canları pahasına vücutlarında bile zararlı madde taşıdığını belirten DÜZENLİ dünya üzerinde uyuşturucudan kazanılan paranın ülke bütçelerine denk olduğunu ifade etti.

Ülkemiz emniyet birimlerinin uyuşturucu trafiğini önlemede Avrupa teşkilatlarından daha başarılı olduğunu belirten DÜZENLİ emniyet güçlerinin vatandaşların emniyeti için 24 saat görev başında olduğunu söyledi.

İkinci bölümde uyuşturucuya hangi sebeplerle başlandığını anlatan DÜZENLİ, uyuşturucunun insan vucuduna verdiği zararlar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Uyuşturucuyu hazırlayanların bile çalışırken maske kullanmasının düşündürücü olduğunu ifade eden DÜZENLİ ”Peki bunların zararlı birer madde olduğunu biliniyor?
Neden kullanılıyor?
Hemen söyleyeyim…
Sıkıntılarımıza çözüm bulmak için. Bu çözüm bize tanımadığımız insanlardan gelmez ”arkadaş”ımızdan gelir. Arkadaş seçimi hayatımızı doğrudan etkiler.Bu nedenle arkadaşlarımızı doğru seçeceğiz.Özellikle sıkıntılı zamanlarımızda arkadaşlarımız tarafından bize sunulan çözümlere dikkat edeceğiz.

Ailelerimiz çocuklarımızın kimlerle arkadaş olduklarını bilmeli. Tehlikeli arkadaşlıklardan korumalıdır.
Çocuklarımızla konuşmalı ve göz temasından kaçınmamalıdır. Onları dinlemeli,anlamalı ve çözüm ortağı olmaya çalışmalıdır. Anne baba olmanın gereklerinin yerine getirmelidir.
Gençler eğer sıkıntılı olduğunuz zamanlarda ”hapı yutarsanız” hapı yutarsınız ” dedi.

Son bölümde izleyenlerle dramatizasyon çalışması yapan DÜZENLİ zevkli sunumuyla büyük alkış aldı.

Programın sonunda Samandıra İlköğretim Okulu Müdürü Osman AFACAN, DÜZENLİ’ye teşekkür ederek çiçek takdim etti.

KAYNAK: sancaktepe.meb.gov.tr

Uyuşturulmamış beyinler için hep birlikte elele – 01 Eylül 2008

Madde Bağımlılığı Semineri birbirinden değerli isimlerin katılımıyla gerçekleşti.

Küçükçekmece Belediyesi Gençlik Meclisi’nin organize ettiği Madde Bağımlılığı Semineri birbirinden değerli isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Günümüz gençliğini bir canavar gibi pençesine alan uyuşturucu illetinin masaya yatırıldığı oturumun yıldızı ise salona saklanan eroin poşetlerini kısa sürede bulan Cellât isimli sevimli narkotik köpeği oldu.

-BAĞIMLILIK KİŞİYİ KÖLELEŞTİRİR-

Uyuşturucu madde bağımlılığının ele alındığı ve Küçükçekmece Belediyesi Gençlik Meclisi tarafından organize edilen Madde Bağımlılığı Semineri, yeni nikâh sarayında gerçekleştirildi. http://www.kucukcekmecem.tv den naklen yayınlanan oturumun ana teması, uyuşturucu bağımlılığının kişiyi köleleştirdiği ve toplumdan soyutladığı gibi ana başlıklar şeklinde belirlenmişti.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Gençlik Meclisi Başkanı Ahmet Yârin, Çalışan, üreten, saygılı, sevecen, eğitimi amaçlayan ve bilgiyi özümseyen bir Küçükçekmece gençliğinin filizlerini atmaya çalıştıklarını söyleyerek, madde bağımlılığına karşı asıl çözümün halkın bilinçlendirilmesinden geçtiğine atıfta bulundu.

-BAĞIMLILIK SİGARA KULLANIMIYLA BAŞLAR-

Yarin’in sözlerinin ardından alkışlar eşliğinde kürsüye gelen Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Sadece uyuşturucu değil her türlü bağımlılığın temelinde sigara kullanımı yatıyor diyerek, katılımcıların dikkatini bu yöne çekti.

Globalleşen ve toplumun yaşam standartlarının değiştiği bir dünyada, uyuşturucu sorunu çağın vebası konumuna gelmiştir. Bugün şehir hayatında toplum kişiselliğe yönelmiştir. Kendi içine hapsolan insan da yalnızlığına yenilmektedir şeklinde konuşan Yeniay, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kişiliği güçlü ve kimliğine sahip çıkabilen bir gençliğe ihtiyacımız var. Gençlerimizden o yaşta düşünebileceklerinden daha fazlasını düşünmesini istiyorsak, onları milli-manevi değerlerine içten bağlı birer şahsiyet olarak yetiştirmeliyiz.

-ESKİDEN İPEK YOLUYDUK, ŞİMDİ UYUŞTURUCU YOLUYUZ-

Seminere katılan Nartotik Büro Amirliğinde görevli Madde Kullanımını Önleme uzmanı Serkan Düzenli’nin şu sözleri katılımcıların konu üzerine acı bir biçimde düşünmesine neden oldu: Türkiye eskiden ipek-baharat yoluydu, şimdi ise Avrupaya uyuşturucunun en önemli transit geçiş noktası durumda.

Narkotik Şube Amirliğinin konuya ilişkin çalışmaları hakkında bilgi veren Düzenli, Uyuşturucudan gelen kara para terör örgütünü finanse ediyor. Uyuşturucu kullanmak ya da kullanımına göz yummak teröre destek olmaktır sözleriyle konunun önemine dikkat çekti. Gençlerden kendilerini korku unsuru değil birer arkadaş gibi görmelerini isteyen Düzenli, narkotik@narkotik.iem.gov.tr den ya da 0 212 636 19 57 numaralı telefondan bize ulaşın, göreceksiniz ki karşınızda size yardıma hazır bir uzman bulacaksınız” diyerek kendilerini işbirliğine davet etti.

-KÖPEKLERE UYUŞTURUCU VERMİYORUZ-

Cellât isimli sevimli narkotik köpeğinin gösterisi ise etkinliğin en renkli anlarına sahne oldu. Salonun farklı noktalarına saklanan uyuşturucu paketlerini saniyelerle yarışan kısa bir sürede bulan Cellât’a ödül olarak plastik bir top verildi. Cellât’ın bu başarısını narkotik uzmanı Serkan Düzenli şöyle açıkladı; Maalesef köpeklerimize uyuşturucu verildiği ve bu şekilde maddeyi buldukları iddia ediliyor. Bu tamamen yanlış. Köpeklerimizin eğitimi oldukça uzun ve zahmetli bir süreç.

-TÜRK DOKTORDAN UYUŞTURUCUYA KARŞI YENİ TEDAVİ SİSTEMİ-

Seminerin onur konuğu olan ve uzun yıllar yurtdışında gerçekleştirdiği bilimsel çalışmaları ile bu alanda adından sıkça söz ettiren psikiyatrist doktor Tanju Sürmeli, kendisinin de geliştirilmesine katkıda bulunduğu neurofeedback adlı yeni sistemden bahsetti.

Sürmeli bu yeni sistemle uyuşturucu bağımlılığından tamemen kurtulma başarı seviyesinin %78 gibi yüksek bir ortalamaya sahip olduğunun altını çizdi.

KAYNAK: timesistanbul.com